Отговорите на въпросите, които следват, са предоставени от научно-изследователската компания Erbagil, която е създател и производител на продуктите, съдържащи патентованата формула OZOILE®.

Въпрос: Каква е вашата препоръка за почистване на отворени рани с Идрозоил?

Отговор: В общия случай препоръчваме употреба на Идрозоил разтворен във воден разтвор в съотношение съотношение 1:20 (5% разтвор – 5 ml Idrozoil в 100 ml вода). Когато е налице некротична тъкан, препоръчваме да я премахнете, защото тя благоприятства инфекцията и възпрепятства тъканната регенерация. Това може да се осъществи чрез автолитичен, механичен или хирургичен дебридман. При автолитичен дебридман употребата на Ригенома спрей и крем го подсилва и в същото време има регенеративно и дезинфекционно действие. Можете да прегледате резултатите от клинични случаи. При механичен дебридман, препоръчваме почистване с Идрозоил върху гъба след лека анестезия на засегнатата област, както е показано на видеото. При хирургичен дебридман е възможно да се покрие цялата област с Ригенома крем, който има емолиентен и омекотяващ ефект върху тъканите, които следва да бъдат премахнати.

 

Въпрос: Препоръчвате ли приложение на Проктен върху кървящи хемороиди?

Отговор: Да разбира се, Проктен крем е подходящ за употреба и в случай на кървящи хемороиди.

 

Въпрос: Коя форма на Ригенома (крем или спрей) е по-подходяща за слънчеви изгаряния?

Отговор: Ригенома крем е ефективен при слънчеви изгаряния, защото освен действието срещу медиаторите на възпалението, които причиняват зачервяването и болката, в Ригенома крем регенеративното действие на OZOILE® e подсилено от съставки с овлажняващи, успокояващи и подпомагащи епителизацията свойства, което помага на изгорялата кожа по-бързо да се възстанови.

 

Въпрос: Разработен ли е медицински протокол за приложението на Ригенома и Идрозоил при изгаряния и при пластика след изгаряния в периода на възстановяване?

Отговор: По-долу следват съответните медицински протоколи. Те се прилагат в общия случай, но моля потърсете медицинска консултация според степента на изгаряне.

при изгаряния:
– почистване с Idrozoil® разтворен във воден разтвор в съотношение 1:20  (5% разтвор или 5 ml Idrozoil в 100 вода) и изплакване с физиологичен разтвор.
– нанасяне на Rigenoma® спрей върху изгарянията и Rigenoma® крем върху околната кожа. Покрийте цялата област с стерилна марля.
Прилагайте лечението два пъти дневно сутрин и вечер.
при пластика след изгаряния в периода на възстановяване:
– почистване с Idrozoil® разтворен във воден разтвор в  съотношение 1:20  (5% разтвор или 5 ml Idrozoil в 100 вода) и изплакване с физиологичен разтвор.

– прилагайте Rigenoma® крем за регенерация на тъканите и покрийте цялата област със стерилна марля.

 

Въпрос: Препоръчва ли се употребата на Ригенома спрей в носа за лечение на сух ринит?

Отговор: Ригенома спрей е наистина ефективен при лечението на сух ринит. Препоръчваме да се апликира в носа с помощта на памучен тампон.

 

Въпрос: Как да прилагаме Ригенома при лечение на херпес зостер?

Отговор: При херпес зостер пепоръчваме Ригенома спрей да се прилага 4 пъти на ден. Ефективността му е висока, особено ако лечението започне рано – в първите дни на патологията.

 

ВъпросМожем ли да очакваме Вулвоваги спрей да бъде ефективен в случай на склеро-атрофиращ лишей (lichen sclerosus et atrophicus)?

Отговор: Вулвоваги спрей, благодарение на действието на озонидите, е ефективен при Lichen sclerosus et atrophicus. Това се демонстрира и от проучване за Банивал при мъжката генитална форма на тази индикация. Препоръчваме интравагинално приложение на Вулвоваги сутрин и вечер, и успоредно външно приложение през деня в случай на сърбеж и парене.

 

Въпрос: Препоръчвате ли измиване на пъпчето на бебето с Идрозоил в първите дни или седмици след раждане?       

Отговор: Да, препоръчваме употребата на Идрозоил за почистване на пъпчето и употреба на Ригенома спрей за дезинфекция и регенерация.

 

Въпрос: Имат ли Вулвоваги, Банивал и Идрозоил спермициден ефект? Може ли OZOILE® или продуктите, съдържащи OZOILE® да увредят спермата?

Отговор: Не би трябвало тези продукти да увреждат спермата. Метаболитите на озонидите стимулират продукцията на растежни фактори. Но не сме правили тестове за цитотоксични ефекти върху спермени клетки, а само върху фибробласти съгласно стандарта UNI EN ISO 10993-5.

 

Въпрос: Бихте ли препоръчали приложение на Идрозоил и Вулвоваги в периода непосредствено след аборт (спонтанен или провокиран)?

Отговор: Да, разбира се, препоръчваме приложение на Идрозоил и Вулвоваги в периода непосредствено след аборт, заради дезинфектантното, противовъзпалително и регенериращо действие.

 

Въпрос: В случай на вагинална гъбична инфекция могат ли лекарите да разчитат изцяло на Вулвоваги, или препоръчвате локалното лечение с Вулвоваги да се комбинира с орален антимикотик?

Отговор: В случай на вагинална гъбична инфекция препоръчваме самостоятелно локално приложение на Вулвоваги като ефективно локално лечение, защото употребата на орален антимикотик уврежда интестиналната флора. Във всички случаи, мнението на лекаря е водещо.

 

Въпрос: Препоръчвате ли Вулвоваги при ерозия на маточната шийка? Това подходяща индикация ли е за Вулвоваги или по-скоро контраиндикация? 

Отговор: Препоръчваме употребата на Вулвоваги при ерозия на маточната шийка – едно напръскване на всеки 2 см сутрин и вечер след почистване с Идрозоил, заради дезинфектантното, противовъзпалително и регенериращо действие на озонидите. При ерозия на маточната шийка спреят се прилага интравагинално, но също така е важно да се прилага и външно за по-пълно дезинфекциращо действие.

 

Въпрос: Колко време след като пациентът е спрял да използва Вулвоваги, бихте препоръчали да се направи микробиологично изследване, за да се получат валидни резултати?

Отговор: Трябва да се изчака 3 дни след края на терапията с Вулвоваги.

 

Въпрос: Банивал подходящ ли е циркумцизия (обрязване)? Бихте ли препоръчали терапевтичен курс?

Отговор: Банивал се препоръчва при циркумцизия. Препоръчителен курс на лечение: прилагайте сутрин и вечер върху засегнатата област в продължение на 5 дни след почистване с Идрозоил.

 

Въпрос: Идрозоил подходящ ли е за почистване и миене на очите в случай на конюктивит и блефарит?

Отговор: Идрозоил е показан при конюктивит и блефарит. Прилагайте Идрозоил върху пресован памучен тампон 3 пъти на ден и изплакнете очите.

 

Въпрос: Дали някой от продуктите на Ербагил е подходящ за лечение на разширени вени?

Отговор: Ригенома крем е показан при разширени вени. Моля прилагайте сутрин и вечер с нежен масаж.

 

Въпрос: Какъв терапевтичен курс препоръчвате за лечение на акне?

Отговор: В случай с акне препоръчваме употребата на Идрозоил и Ригенома спрей: вечер Ригенома спрей, а сутрин и през деня – Идрозоил.

Ригенома Спрей е изключително ефективен при акне, защото съдържа 50% ОZOILE® и процесът на озонация при този продукт е много дълъг. Високият процент OZOILE® и дългото време на озонация превръща Ригенома Спрей в „шокова терапия“ за възпалена кожа и лигавици, която регенерира и дезинфекцира в случай на пропионибактериум акнес.

 

Въпрос: Каква е концентрацията на OZOILE® в различните продукти на Ербагил? 

Отговор: Концентрацията на OZOILE® в състава на Вулвоваги е 70%, на Ригенома спрей – 50%, на Проктен и Банивал -25%, на Ригенома крем – 15%, на Тендивал – 10%, а на Идрозоил – 2%. Важно е да се подчертае, че и другите съставки на продуктите са внимателно подбрани и имат клинично доказани лечебни свойства при съответните показания.

 

Въпрос: Колко впръсквания могат да се направят с един флакон Ригенома спрей и един флакон Вулвоваги спрей?

Отговор: Един флакон Ригенома спрей е достатъчен за 160 впръсквания, а един флакон Вулвоваги срей – за 190 впръсквания със спрея.

 

ВъпросПодходящи ли са следните показания за Ригенома крем и/или спрей – псориазис, витилиго, Pityriasis versicolor, скабиес (краста) и варицела? Моля, в случаите, когато имате опит с някоя от индикациите, споделете какво лечение препоръчвате.

Отговор:

Псориазис: Продуктите не са решение на този проблем. Но приложението на Ригенома крем или спрей сутрин и вечер помага да се елиминират симптомите на псориазиса (парене, сърбеж и др.) заради успокоителното и регенеративно действие на стабилните озониди. При псориазис препоръчваме също използването на Ригенома крем в комбинация с кератинолитични агенти (като например салицилова киселина).

 • При псориазис препоръчваме използването на Ригенома крем и в комбинация с кератинолитични средства.

Витилиго: Не, не е подходяща индикация.

Pityriasis versicolor: Да, разбира се, Ригенома крем и спрей са ефективни при Pityriasis versicolor. Препоръчваме да се прилагат сутрин и вечер.

Скабиес (краста): Да, разбира се, препоръчваме приложение на Идрозоил следвано от приложение на Ригенома крем и спрей.

Варицела: Можете да използвате Идрозоил за измиване, и да прилагате Ригенома спрей върху обривите сутрин и вечер.  В последствие за поддържащо лечение прилагайте Ригенома крем.

 

Въпрос: Препоръчвате ли продуктите да се прилагат за ерадикация на Papillomavirus?

Отговор: Вулвоваги спрей е ефективен в 80% от случаите. Препоръчваме да се прилага интравагинално сутрин и вечер в продължение на 6 дни и успоредно да се прилага външно през деня в случай на сърбеж и парене.

 

ВъпросСъвместим ли е Вулвоваги спрей с презервативи? Притеснението е, че производителите на презервативи специално предупреждават презервативите да не се използват с лубриканти на мастна основа.

Отговор: Да, съвместим е. Освен че защитава от инфекции, Вулвоваги спрей действа също като вагинален лубрикант. Направихме биомеханичен тест и тест за разтворимост на различни видове презервативи с Вулвоваги, които показаха пълна устойчивост.  

 

Въпрос: Препоръчвате ли използване на Ригенома за подготовка на кожата преди цезарово сечение?

Отговор: Използвайте Ригенома спрей преди цезарово сечение заради антимикробното (бактерицидно, вирустатично и фунгицидно) действие на OZOILE®, което дезинфекцира кожата. Препоръчваме 2 дни преди операцията да се напръсква със спрея върху кожата през 2 см сутрин и вечер.

 

Въпрос: Препоръчвате ли използване на Ригенома след цезарово сечение?

Отговор: След цезарово сечение препоръчваме употреба на Идрозоил, Ригенома спрей и Ригенома крем, заради регенериращото действие, което стимулира възстановяването. Препоръчваният курс на лечение включва Идрозоил за почистване на раната, Ригенома спрей на всеки 2 см ранева повърхност сутрин и вечер в продължение на 5 дни след цезаровото сечение, и Ригенома крем върху кожата около мястото на операцията. Добре е след това кожата да продължи да се третира с Ригенома крем като поддържаща терапия.

 

Въпрос: Каква терапия бихте препоръчали след епизиотомия?

Отговор: Препоръчваме Идрозоил за почистване на раната и напръскване с Ригенома спрей сутрин и вечер през първите 5 дни след епизиотомия, заради регенериращото и антимикробно действие. Добре е след това кожата да продължи да се третира с Ригенома крем като поддържаща терапия.

 

Въпрос: Препоръчително ли е да се използва Ригенома за рагади на гърдите при кърмене

Отговор: При рагади на гърдите препоръчваме Ригенома спрей. Важно е преди кърмене гърдата да се почисти с Идрозоил.  

 

Въпрос: Препоръчвате ли профилактичен курс с Вулвоваги спрей за бременни жени в периода преди раждането?

Отговор: Да, препоръчително е бъдещата родилка да направи профилактичен курс с Вулвоваги спрей в периода преди раждането заради дезинфекциращото действие на OZOILE®.

 

Въпрос: Как препоръчвате да се използва Идрозоил за вагинални промивки?

Отговор: Правете вагинални промивки с Идрозоил 2 пъти на ден – сутрин и вечер. Разтворете Идрозоил във вода в съотношение 1:20 (5% разтвор – 5 ml Idrozoil в 100 ml вода).

 

Въпрос: Подходящи ли са Ригенома крем и спрей за предотвратяване или намаляване на появата на пигментни петна (мелазма или хлоазма)

Отговор: Тъй като причините за мелазмата са многофакторни и могат да включват хормонални фактори, генетични фактори, прекомерна слънчева експозиция, стрес и т.н., Ригенома крем и спрей са ефективни по отношение на това да предотвратят или намалят появата на  пигментни петна, защото OZOILE® действа на различни нива:

-намалява стимулиращото действие върху меланогенезата, като създава лек филм, предпазващ кожата от слънчева радиация;

-стимулира обмяната на клетките и ексфолиацията и така намалява излишъка на съществуващия меланин, чрез въздействието си върху растежните фактори, които подпомагат тъканната регенерация;

-намалява биосинтеза на нов пигмент, тъй като OZOILE® регулира ензимната активност на ензима тирозиназа.

В случай на мелазма или хлоазма, препоръчваме приложение на Ригенома спрей сутрин и вечер като се напръсква малко количество върху засегната област и мястото се масажира до пълно абсорбиране на Ригенома. За да се подсили ефекта и за превенция, е добре успоредно върху цялото лице да се прилага Ригенома крем.

 

Въпрос: Ефективни ли са Ригенома крем и спрей за предотвратяване или намаляване на появата на стрии

Отговор: Стриите са дермални лезии, които са често се появяват по време на по-късните етапи на бременността.  Тяхната поява зависи до голяма степен от вида и еластичността на кожата. По отношение на стриите, OZOILE® може да осъществи превенция и тъканна регенерация, когато това все още е възможно. Формулата на OZOILE® е на основата на олио (зехтин) и поради тази причина има емолиантен и превантивен ефект, както останалите продукти за стрии на пазара. Но OZOILE® прави много повече. OZOILE® има реконструиращо и регенериращо действие върху тъканите. Това е така, защото OZOILE® стимулира производството на фибробласти, от които се образуват  колаген и еластин, стимулира ангиогенезата (образуването на нови кръвни капиляри, отговорни за храненето и доставката на кислород до увредената тъкан) и също така стимулира възстановяването на тъканите, защото активира растежните фактори, участващи в регенерацията на клетките.
За ефективна терапия на стрии по време на бременност препоръчваме да третирате с Ригенома крем и спрей в алтернативни дни (единия ден Ригенома крем, а другия -Ригенома спрей) върху засегнатите области (корема, задника, бедрата, гърдите), а в началото на втория триместър прилагайте Ригенома крем сутрин и Ригенома спрей вечер. Когато стриите са бели, препоръчваме терапия с Ригенома спрей. Нанасяйте Ригенома спрей 2 пъти на ден и нежно масажирайте с кръгови движения с върховете на пръстите, докато Ригенома се абсорбира напълно от кожата.

 

Въпрос:  Общоприетата парадигма предполага, че лазерна терапия трябва да се прилага върху чиста кожа. Вие препоръчвате първо да се масажира с Тендивал Емулгел върху засегнатата област и след това да се продължи със сесията лазерна терапия. Няма ли приложението на Тендивал да затрудни лазерната терапия?

Отговор: Приложението на Тендивал не компрометира или затруднява лазерната терапия. Важно е Тендивал да бъде абсорбиран, преди да се пристъпи към лазерна терапия.

 

Въпрос: Какво е ориентировъчното количество при прилагане на Тендивал Емулгел. Съзнаваме, че количеството при една апликация ще зависи от размера на засегнатата област, но все пак какво количество бихте препоръчали?

Отговор: Препоръчителното количеството на едно приложение обикновено е от 4 до 9 g .

 

Въпрос: Практиката или начинът, по който физиотерапевтите са обучавани да извършват ултразвукова терапия в България, е следният: за болки в шията/врата уредът се калибрира на 0.2 watt/cm2, за болки в гърба – 0.4 watt/cm2, за контрактури – 0.6 watt/cm2, също така сесиите са дълги 10 минути.

Вашата препоръка от листовката за продукта е за повече ватове и по-дълго време (20 минути): „Ултразвукова терапия: Ако увреждането е в подкожната мускулатура, калибрирайте устройството на 0.9-1.2 W/cm2 за 20 минути в постоянен режим. При по-дълбоки увреди, калибрирайте устройството до 2-2.2 W/cm2. При мускулни контрактури се прилага импулсен режим с интензитет 1-1.5 W/cm2.“ Може би практиката в Италия е различна или изискванията при използването на Тендивал с ултразвук са различни? 

Отговор: По отношение на въпросите за ултразвукова терапия изглежда, че практиката в Италия е различна. Нашите физиотерапевти ни информират, че тези дозировки са за индикации с естетичен характер. Също така например ултразвуковата терапия се приема като противопоказана за болки в шията/врата, защото там има важни артерии и вени.

 

Въпрос: Имаме запитване от физиотерапевт, който счита че Тендивал може да бъде подходящ за използване с Гунафореза – апарат, работещ на принципа на резонансната магнитофореза. Разпознавате ли/имате ли опит с този уред? Можете ли да препоръчате курс за лечение?

Отговор: Разбира се, Тендивал може да се използва с апарата Гуна, като се внимава за полярността. Гунафорезата е йонофореза, която използва лекарствата на Гуна  – компанията, която е създала този уред.

 

Въпрос: При магнитотерапия физиотерапевтите обикновено не използват гел, защото се притесняват да не се замърсят соленоидите. Вие препоръчвате да се масажира засегнатата област с Тендивал и след това да се поставят соленоидите. Дали докторите не трябва да изчакат Емулгелът да се абсорбира в кожата?  

Отговор: Първо трябва да се изчака Тендивал Емулгел да се абсорбира в кожата и едва след това се пристъпва към магнитотерапия.

 

Въпрос: Как OZOILE® прониква през кожата, за да осъществи своето лечебно въздействие върху възпалението и другите дегенеративни процеси, засягащи по-дълбоко разположените тъкани?

Отговор: OZOILE®  прониква лесно през клетъчните мембрани благодарение на ниското молекулно тегло и благодарение на късата дължина на веригите на мастните киселини. Това позволява да се слее с клетъчната стена и да се излее в цитозола. Когато попадне в цитозола, ако средата е протонна, каквато е киселинната среда в случаи на хипоксия  (недостиг на кислород в клетките, тъканите и органите), исхемия (недостатъчен приток на кръв в определена област на тялото), възпаление и други дегенеративни процеси, OZOILE® се преобразува в кислород и биопероксиди.

 

Въпрос: На какво се дължи дългият срок на годност на продуктите с OZOILE®?

Отговор: Стабилността на продуктите, съдържащи OZOILE®, се дължи на патентования процес на озонация, при който контролираната температура и налягане създават пул от молекули (метаболити от озонидите), които забавят и предотвратяват развалянето на продуктите и по този начин увеличават срока на годност.

 

Въпрос: Защо в някои случаи пациентите изпитват болка по време на апликация на Ригенома спрей върху отворена рана?  

Отговор: Това е нормална реакция в случай на отворена рана. Ригенома спрей може да причини парене при отворени рани, особено в случай на инфектирана отворена рана. Парещото усещане се причинява от дезинфектантото действие на биопероксидите от OZOILE® (органична матрица), което е подобно на усещането, причинено от водородните пероксиди от кислородна вода (неорганична матрица). Парещото усещане е временно и е нормално преди регенерацията и реепителизацията на кожата.

Същите усещания пациентите могат да изпитат и при приложение на Вулвоваги спрей по същите причини, защото е възможно да са налице вътрешни микролезии, които заради дезинфектантното действие на биопероксидите от OZOILE® могат да причинят парещо усещане. Вулвоваги спрей и Ригенома спрей са продуктите, които съдържат най-голям процент OZOILE® – съответно 70% и 50%.

 

Въпрос: В случай че пациентът изпитва наистина нетърпима болка при приложение на Ригенома спрей, какво да препоръчаме?

Отговор: Обикновено парещото усещане е временно. Но ако се окаже, че не е така, моля, преустановете лечението с Ригенома спрей и прилагайте Ригенома крем върху кожата около раната, както и върху отворената рана, ако няма ексудат (гной или възпалителна течност).

 

Въпрос: Как да обясним механизма, по който биопероксидите действат като биооксиданти? Не е ли възможно доставяйки кислород, да причинят оксидативен стрес и да увредят клетките? 

Отговор: OZOILE® действа като биологичен индуктор и неговото действие зависи от химичните, физичните и метаболитните условия на клетъчната и тъканната среда. Това се случва по следния начин:
Стабилните озониди от OZOILE® лесно проникват през клетъчните мембрани. Когато достигнат цитозола, те се преобразуват частично в биопероксиди с по-ниско молекулно тегло и молекулярен кислород. Тази трансформация обаче се случва само, ако средата е протонна – каквато е средата по време на хипоксия, исхемия, възпаление и всякакъв вид дегенеративен процес. В тази ситуация освобождаването на кислород не може да причини оксидативен стрес, но компенсира прекомерната консумация на кислород, която е причинена от дегенеративни процеси. Разтварянето на озонидите в киселинна среда, каквато е клетъчната среда в случай на хипоксия  (недостиг на кислород в клетките, тъканите и органите), исхемия (недостатъчен приток на кръв в определена област на тялото), оксидативен стрес и други дегенеративни процеси, генерира метаболити – биопероксиди, които са способни да активират ендогенната антиоксидантна система, индуцираща продуцирането на антиоксидантни ензими, наречени оксидоредуктази (каталаза, супероксид дисмутаза и глутатион оксидаза). В същото време и самите биопероксиди действат като антиоксиданти, допринасящи за неутрализирането на свободните радикали.

 

Въпрос: Възможно ли е антибактериалното действие на OZOILE® да се прояви не само срещу патогенните бактерии, но и срещу „добрите” пробиотични бактерии? 

Отговор: OZOILE® не е антибиотик, а биологичен индуктор. Въпросът описва механизма на действие на антибиотиците, които инхибират цялата микробна популация т.е. унищожават както „лошите“,така и „добрите“ бактерии. OZOILE® действа по различен начин. Неговото действие зависи от химичните, физичните и метаболитните условия на клетъчната и тъканната среда. В случай на инфекции, когато клетъчната среда е протонна и киселинна, OZOILE® частично се преобразува в биопероксиди с антимикробно действие, които намаляват патогенните бактерии. В същото време стабилните озониди от OZOILE® освобождават и молекулярен кислород, който действа срещу хипоксията (недостига на кислород в клетките, тъканите и органите) и благоприятства увеличаването на „добрата“ микробна популация, защото хипоксията сама по себе си стимулира увеличаването на патогенните бактерии. След приложение на Вулвоваги увеличаването на „добрите“ пробиотични бактерии възстановява и нормализира вагиналната екосистема. В допълнение, за разлика от антибиотиците, OZOILE® има и противовъзпалително действие, което е важно, защото където има инфекция, има и възпаление. OZOILE® има и регенериращо действие, което подпомага възстановяването на правилната физиология на вагиналната система.

Въпрос: Трябва ли да очакваме пациентите често да изпитват болка при приложението на Вулвоваги спрей?

Отговор: Да, защото има възпалителен процес и е възможно да има и малки лезии. Парещото усещане се причинява от дезинфектантото действие на биопероксидите от OZOILE® (органична матрица), което е подобно на усещането, причинено от водородните пероксиди от кислородна вода (неорганична матрица). Парещото усещане е временно и е нормално преди регенерацията и реепителизацията на кожата. Вулвоваги спрей и Ригенома спрей са продуктите, които съдържат най-голям процент OZOILE® – съответно 70% и 50%.

 

Въпрос: Защо има разлика в цвета на Тендивал Емулгел при продукти от различни производствени партиди?

Отговор: Цветът на продукта зависи от цвета на естествените суровини, вложени в него, и по-специално на екстракта от цвят на Арника Монтана, на екстракта от корени на Дяволски нокът  и на екстракта от листа на Рибес Нигрум. Цветът на естествените съставки зависи от това къде и кога са извлeчени. Това е типично свойство на естествените суровини и не компрометира качеството на продукта.

 

Въпрос: Защо откривам кафява утайка в Ригенома спрей?

Отговор: Това е естествена растителна утайка от Extra Virgin зехтин, която не оказва влияние върху качеството на продукта. Ригенома спрей съдържа патентован озониран Extra Virgin зехтин от най-високо качество, нефилтриран и получен чрез естествено декантиране от частично ръчно набрани маслини, студено пресован и след това озониран с витамин E ацетат. Появата на кафява утайка не оказва влияние върху качеството на Ригенома спрей.

 

Въпрос: Ефективен ли е Тендивал при синдром на Зудек?

Отговор: Това е много комплексен регионален болков синдром. Препоръчваме приложение на Тендивал 3 пъти на ден. Имайте предвид, че Тендивал може да се използва с медицинско електрическо оборудване като магнитотерапия, която е широко използвана при лечението на този синдром.

 

Въпрос: Как получавате органичния зехтин +OIL®?

Отговор: Ербагил разполага със собствени плантации с маслинови гори (сорт Ortolana del Sannio) край Гуардия Санфрамонди в Южна Италия (провинция Беневенто, регион Кампания). Така компанията има възможност директно да контролира процесите на култивиране, събиране и екстракция на маслините, за да получи Extra Virgin зехтин от най-високо качество с доказано по-висока биологична активност спрямо стандартните зехтини. +OIL® притежава възстановяващи и противовъзпалителни свойства.  Антиоксидантната му сила е значително по-висока в сравнение други антиоксиданти, които се използват в козметиката. Така например активните молекули, които се съдържат в +OIL® са по-ефективни и по-стабилни от витамин С.

 

Въпрос: Ефективен ли е Вулвоваги спрей за лечение на уреаплазма и микоплазма, които са честа причина за цистити, и също за лечение на вулвовагинити, причинени от Candida non-albicans?

Отговор: Вулвоваги спрей е ефективен при лечението на уреаплазма, микоплазмата и вулвовагинити, причинени от Candida non-albicans, благодарение на мощното бактерицидно и фунгицидно действие на OZOILE® в комбинация с масло от листа на чаено дърво. Препоръчваното лечение е пръскане с Вулвоваги спрей 3 пъти на ден и почистване с Идрозоил.

Вулвоваги възстановява нормалната вагинална бактериална флора.

 

Въпрос: Препоръчвате ли да се използва Ригенома в комбинация с локален лидокаин? Възможно ли е в този случай OZOILE® да окисли лидокаина? Бихте ли споделили какъв тип анестезия препоръчвате, имайки предвид че почистването на отворени рани с Идрозоил върху гъба се прави след лека анестезия?

Отговор: Не препоръчваме Ригенома да се използва в комбинация с лидокаин, защото Ригенома има анестетично действие. Да се окисли лидокаин би било възможно вътре в цитозола, ако е налице дегенеративен процес. Не препоръчваме успоредна употреба на локален анестетик, а такъв който се инжектира – като например Ortodermina.

 

Въпрос: Коректно ли е да се каже, че продуктите с OZOILE® помагат да се създаде кислороден резерв на мястото на приложение, т.е. резерв от кислород в тъканите и клетките, когото организмът да използва при необходимост?

Отговор: Да, разбира се, OZOILE® помага да се създаде кислороден резерв в тъканите и клетките, когото организмът може да използва при нужда. По този начин се избягва хипоксията, увеличава се производството на аденозинтрифосфат (АТФ) и се създава устойчивост към млечната киселина.

 

Въпрос: Препоръчва ли се употребата на Тендивал с ултразвук в областта на лицето и синусите?

Отговор: Употребата на Тендивал с ултразвук в областта на лицето и синусите се препоръчва. Все пак в тези случаи трябва да се избягва близост до очите, за да се избегне сълзене.

Въпрос: Препоръчвате ли използване на Ригенома при коксаки вирус?

Отговор: Коксаки вирус засяга предимно кърмачета и деца на възраст под 5 години. Деликатната и все още крехка имунна система на малките деца се приема за основна цел на инфекциозните микроорганизми. Заболяването протича с висока температура, и също с поява на везикули (мехурчета) и улцерации (язвички) върху ръцете, краката и устата.
Те могат да бъдат третирани с Идрозоил (за миене) и с Ригенома спрей и крем, тъй като освен мощно бактерицидно дезинфекциращо действие, противовъзпалителното и регенериращо тъканите действие на OZOILE® позво
лява възстановяване на кожата без използване на кортикостероиди. Освен това продуктите Идрозоил и Ригенома могат да бъдат използвани от най-ранна детска възраст.

Въпрос: Каква е вашата препоръка за лечение на розацея?

Отговор: Препоръчваме употреба на Идрозоил и Ригенома в продължение на 15 дни:

  • миене с Идрозоил и намазване с Ригенома крем сутрин;
  • миене с Идрозоил и напръскване с Ригенома спрей вечер.

Въпрос: Бихте ли обяснили с повече детайли как трябва да подходи лекарят, за да получи най-добър резултат от използването на Тендивал при Таргетирана радиочестотна терапия (позната още като Текар) ?

Отговор: Нанесете 1/3 Тендивал + 2/3 гел за диатермия директно върху електрода.

Честотата и мощността са по преценка на физиотерапевта в зависимост от заболяването.

Тендивал допринася значително за по-голяма ефективност на Текар терапията.

Въпрос: Какъв е препоръчителният протокол за лечение на отворени рани (вкл. съдови и декубитални) с Ригенома и Идрозоил, така че да се постигне максимална ефективност от лечението?

Отговор: Препоръчваме при лечението на отворени рани да се следват долупосочените 4 стъпки, прилагани 2 пъти дневно (сутрин и вечер) или при всяка смяна на превръзката:

 1. Почистване на раната с 5% разтвор на Идрозоил (5 ml Идрозоил в 100 ml физиологичен разтвор). Отмиване на Идрозоил с физиологичен разтвор.
 2. Напръскване с Ригенома спрей директно върху отворената раната;
 3. Намазване на околната кожа с Ригенома крем;
 4. Покриване на раната със стерилна марля, намазана с Ригенома крем.

Въпрос: Бихте ли препоръчали приложение на Тендивал Емулгел при подагра?

Отговор: Препоръчваме приложението Тендивал Емулгел при подагра, имаме положителен клиничен опит. 

Въпрос: Полезно ли е да се използва Вулвоваги спрей след гинекологична хирургична операция, като например конизация на шийката на матката  или вагинална пластика?

Отговор: Препоръчваме употреба на Вулвоваги спрей 2 дни след операцията. Предупреждаваме, че може да предизвика парещо усешане. Паренето би трябвало да изчезне за секунди или до минути.  За такива специфични случаи имаме свидетелства от лекари, но не и проучвания. 

Въпрос: Как препоръчвате да се прилагат Ригенома спрей, Ригенома крем и Проктен при химиотерапия и лъчетерапия?

Отговор: Препоръчваме приложението на тези продукти преди и след химио и лъчетерапевтична сесия.

 • в случай на рана: прилагане на Ригенома крем.
 • в случай отворена рана: прилагане на Ригенома спрей + Ригенома крем и марля (вижте протокола за лечение на рани).
 • в случай на рагади, анални фисури и хемороиди: прилагане на Проктен крем. 

В допълнение производителят препоръчва употребата на продуктите веднъж дневно в продължение на една седмица преди започване на лъчетерапия.

Въпрос: Колко време преди и след лъчетерапия препоръчвате да се използват продуктите, имайки предвид че по време на курс лъчетерапия не се препоръчва да се използва мазен продукт.

Отговор: Ригенома спрей и Вулвоваги спрей не е препоръчително да се използват в последните 24 часа преди лъчетерапията. Те могат да се използват след като са минали 2 часа след сесията лъчетерапия. По отношение на употребата на Ригенома крем, Проктен крем и Идрозоил няма ограничения.

Въпрос: Каква е вашата препоръка за лечение на брадавици и кондиломи?

Отговор:

Препоръчваме следното приложение за лечение на брадавици върху кожата:

  • почистване с Идрозоил
  • прилагане на Ригенома спрей и Ригенома крем 2-3 пъти на ден

При брадавици/кондиломи по мъжки полов орган:

  • почистване с Идрозоил
  • мазане с Банивал 2-3 пъти на ден

При брадавици/кондиломи по женските полови органи:

  • почистване с Идрозоил
  • пръскане с Вулвоваги спрей 2-3 пъти на ден

Въпрос: При интактна кожа и за интимна хигиена препоръчвате миещото средство Идрозоил да се използва вместо обичайните миещи средства – нанасяне на неразреден Идрозоил, разтриване и изплакване с вода. Как препоръчвате да се използва Идрозоил при рани и дерматити?

Отговор: При дерматити и рани, когато епидермисът е нарушен, е изключително важно Идрозоил да се използва предварително разтворен във воден разтвор в съотношение 1:20 (5% разтвор – 5 ml Идрозоил в 100 ml вода) и след това да се изплакне с вода.

Въпрос: Препоръчвате ли употребата на Ригенома спрей при алопеция ареата – оплешивяване в определни зони на скалпа под формата на кръговидни обезкосмени полета?

Отговор: Препоръчваме Ригенома спрей при алопеция ареата заради регенериращото му действие и защото стимулира възстановяването на космения растеж.

Въпрос: Защо Назориг спрей в оригиналната опаковка не се предлага директно с назален накрайник, а със стандартен спрей дозатор, който трябва да се отстрани и да се постави отделно включен в опаковката назален накрайник?

Отговор: Целта ни е да постигнем максимална презервация и стерилност на продукта. Формулировката остава съхранена в стерилно сакче във флакона, за да се отвори директно от пациента.

Въпрос: Каква е концентрацията на натриев хлорид в Назориг спрей за нос?

Отговор: Назориг спрей съдържа 0.9% разтвор на натриев хлорид (физиологичен разтвор). Натриевият хлорид в Назориг стимулира привличането на осмозна вода от конгестивната (набъбнала) лигавица и втечнява секрета, улеснявайки неговото отстраняване.

Въпрос: От каква минимална възраст препоръчвате да се прилага Назориг спрей за нос?

Отговор: Минималната възраст, която препоръчваме за употреба на Назориг спрей за нос, е 3 месеца след раждането и доколкото ни е известно няма допълнителни ограничения, които трябва да се вземат предвид при употребата на този продукт.

Въпрос: Имате ли опит и препоръчвате ли употребата на Идрозоил за миене след направена татуировка? Има ли опасност да обезцвети татуировката? 

Отговор: Можете да използвате Идрозоил без проблем. Тъй като обаче кожата е разранена, не забравяйте първо да го разпените във вода, а не да го поставите директно върху татуировката. След това отмийте с вода.

Въпрос: Имате ли опит и препоръчвате ли употребата на Ригенома спрей след направена татуировка? Има ли опасност да обезцвети татуировката? 

Отговор: През годините сме получавали много положителни отзиви от наши клиенти за използването на Ригенома спрей за облекчение на болката, причинена от татуировката. Няма риск за повлияване на оцветяването.

Въпрос: Препоръчвате ли употребата на Идрозоил като помощно средство при терапия на демодекс на клепача? 

Отговор: Идрозоил може да се използва за почистване на лицето и по-специално зоната на очите като помощно средство при лечението на демодекс.

Demodex е род малки акари, които се срещат естествено върху кожата и са част от нормалната микробиота. Те живеят във или около космените фоликули и мастните жлези. Когато загиват, отделят дразнещи вещества. Когато растежът им се умножи над физиологичните стойности, те могат да причинят различни проблеми като силно дразнене, силен сърбеж, лезии, блефарит. Лечението е многократно и продължително, но със сигурност миещото средство Идрозоил е подходящо да бъде използвано в случай на инфекция с Demodex, поради своята формулировка.

Патентованата озонотерапевтична съставка OZOILE® в Идрозоил упражнява оксидативно действие, което противодейства на създаването на оптимална среда акарите да се развият прекомерно. OZOILE® противодейства на възпроизвеждането и разпространението на акарите, като възстановява  физиологичните условия и контролира микробиотата.

Успоредно OZOILE® има и противовъзпалително, противосърбежно и регенериращо действие. Това е важно, защото прекомерната пролиферация на Demodex и последващото освобождаване на дразнещи вещества генерира възпаление и силен и интензивен сърбеж.

Идрозоил съдържа и деликантния сърфактант децил глюкозид, който има отлично дезинфектиращо действие, но е съвместим с кожата и запазва нейния естествен защитен филм. В случаите на демодекс силно се препоръчва засилено дезинфектиращо действие, което позволява да се отстранят възможно най-много остатъци и мазнини от областта около очите. Трябва да се избягва обаче използването на агресивни повърхностно-активни вещества (например стандартен сапун), защото това би усложнило състоянието, увеличавайки възпалението и лишавайки кожата от нейната естествена защитна бариера.